Nyári színek a tányéron – nemcsak finomak, de egészségesek is

A nyári időszak nemcsak a természet, a ruházat és a programok színességét hozza magával, hanem a tányéron is megjelennek a színesebbnél színesebb szezonális gyümölcsök és zöldségek.

 

A nagy melegben nem mindig kívánjuk a nehéz ételeket, de a saláták, gyümölcsös édességek fogyasztása segít energikusnak maradni a nap bármelyik részében. Mi is nagy hangsúlyt fektetünk a termelői friss zöldségek és gyümölcsök beszerzésére, mert számunkra fontos, hogy az étel ízletessége mellett odafigyeljünk a jótékony hatására is. Épp ezért összegyűjtöttünk 5 nyári zöldséget és gyümölcsöt, aminek mindenképpen a tányéron lesz a helye a követező hónapokban.

 

Eper – a diétázók kedvence

Több száz évvel ezelőtt gyógynövényként használták, vitamin és antioxidáns tartalma miatt. Manapság már a gasztronómia egyik kedvenc alap eleme, épp ezért nem árt tudni, hogy milyen ízletes csodaszer terem meg hazánkban is. Kiváló immunrendszer erősítő, C-, B- és K-vitamin tartalmának köszönhetően. Diétázók kedvence, mert magas rost-és víztartalma miatt könnyen eltelíti a gyomrot és hosszú időre csökkenti az étvágyat. Méregtelenítéshez is ajánljuk, mivel sóoldó tulajdonságának hatására beindítja a szervezet természetes méregtelenítő folyamatát.

 

Őszibarack – gyümölcs, ami megszépít

Magas antioxidáns tartalma miatt nem csak a betegségek elleni védelemben hasznos, de a bőrt is ápolja. Magas cink-és szelén tartalmának köszönhetően serkenti a haj és a köröm növekedését. Rendszeres fogyasztásával belülről táplál, a hölgyek pedig otthoni pakolást is készíthetnek belőle (összeturmixolva egy kevés tejszín hozzáadásával).

Alacsony kalória- és szénhidráttartalma miatt könnyű megemészteni, 85-90%-a víz, ezért kiváló szomjoltó gyümölcs. Kimagasló a kalcium és magnézium tartalmának köszönhetően pedig segíti a csontok regenerálódását is.

 

Cukkini – alacsony kalóriatartalmú

Európába viszonylag későn, a 20. században vált közkedveltté, de őshazájában már több ezer éve fogyasztják ezt a sokszínű zöldséget. A tökfélék családjába tartozik, számos elkészítési módon fogyasztható – sütve, párolva, főzve, de akár nyersen is. A nyár egyik kedvence nálunk is, mert könnyen emészthető, magas a folyadék-, alacsony a kalóriatartalma és gazdag C-vitaminban.

A nyákszerű és keserű anyagaival együtt fokozza a bélműködést, a benne található szelén és béta-karotin pedig jó hatással van az immunrendszerre.

A cukkini nyár közepétől a legízletesebb, amikor körülbelül 25 cm hosszúra növekedett.

 

Paprika – a vitaminbomba

Itthon eleinte csak főúri kertekben termesztették, később a fűszerpaprikával terjedt el, az 1831-ben kitört kolerajárvány ideje alatt pedig gyógyszerként is használták.

Kimagasló A-és C-vitamin tartalma, gazdag luteinnekben és béta-karotinban, amik segítenek a szemek védelmében. Vízhajtó hatású, természetes módon segíti az emésztést, és megelőzi a vérzékenységet. A zöldpaprika fogyasztása jó hatással van a sejtek, erek és egyéb kötőszövetek egészségének megőrzésére. A piros paprika provitamin-tartalma pedig segít a bőrbetegségek megelőzésében, és gyorsítja a sebek gyógyulását is.

 

Paradicsomsejtfiatalító piros zöldségünk

Az egyik legkedveltebb nyári csemege – nyersen, párolva, grillezve is fogyasztható. A paprikához hasonlóan alacsony kalóriatartalmú, gazdag C-vitaminban és A-vitaminban. Mindennapi fogyasztásával csökkenthetjük a szív és- érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét, és diabétesz kialakulásának kockázatát. A kimagasló C-vitamin tartalma véd a daganatos betegségek kialakulásában közrejátszó szabadgyökök ellen is.

A paradicsom a sejtfiatalító képessége pedig likopin tartalmának köszönhető. A likopin sejtbe juttatása csökkenti a ráncok kialakulását. Azonban nem árt tudni, hogy a hőkezelt paradicsomból kb. kétszer több szívódik fel, mintha a nyersen fogyasztanánk. Nem ürül ki a szervezetből, mint például a C-vitamin, hanem felhalmozódik a szervekben, különösen a mellékvese kéregben, a májban és a prosztatában.

Tudta? A benne található folsav természetes magzatvédő hatású, ezért az állapotos nők étrendjéhez már orvosok által is ajánlott vitamin beviteli forrás.

Ismerve pozitív élettani hatásait, nem hiányozhat a mi étlapunkról sem.

 

Étlap