Októberben, vagyis Mindszent havában narancssárgába borul az egész város. A haloween-i tök nemcsak a lakást díszíti, hanem egy hangulatos őszi vacsorához is tökéletes hozzávaló. A nagyobb méretű dísztököket inkább dekorációhoz, tökfaragáshoz szoktuk használni, ám az élénksárga sonkatök, vagy ismertebb nevén sütőtök nemcsak egészséges, de még finom is. Íme 3 ínyenc recept, amit ajánlunk kipróbálni ebben az időszakban.
1. Mézes tökkrémleves cékla chips-szel
Egy hosszú őszi séta után nincs is jobban eső dolog, egy forró levesnél. A szezonális zöldségeknek köszönhetően igazán ínyenc recepteket is el tudunk készíteni.
Hozzávalók:
1 kg sütőtök
1 db vöröshagyma
2 db répa
1 ek olívaolaj
2 dl görög joghurt
1 kiskanál kukoricakeményítő
2 ek méz
1 nagy fej cékla
ízlés szerint só, bors, szerecsendió, fahéj és gyömbér
Elkészítés:
A sütőtököt nem a legkönnyebb meghámozni, ezért érdemes előbb megsütni, majd ha elkészült, a belsejéből kikaparni a sült, puha részét. Ehhez elég hosszában is elvágni, és berakni egy nagy tepsibe 180 fokon sülni. Közben felapríthatjuk a hagymát, fokhagymát, répát. Az elkészült sütőtököt, a felsorolt zöldségekkel együtt tegyük egy nagyobb lábosba, és öntsük fel annyi vízzel, hogy éppen, hogy elfedje. Fűszerezzük és lassú tűzön főzzük. A görögjoghurtból (lehet tejfölből is) és a kukoricakeményítőből habarást készítünk, és ezt belekeverjük a levesbe. Mikor már majdnem elkészült, egy kis mézzel édesíthetjük, hűlés után pedig botmixerrel pépesítjük.
A céklát nem a levessel együtt főzzük, hanem apró csíkokra szeljük, kevés olívaolajon ropogósra sütjük, majd tálaláskor a leves tetejére szórjuk.
2. Sütőtökös hummusz
A sütőtököt számos formában és ízben lehet kombinálni. Az egyik ilyen kedvenc vendégváró falatunk a sütőtökös hummusz tortilla chips-szel tálalva.
Hozzávalók:
1 kisebb sütőtök
1 doboz csicseriborsó ( kb. 20 dkg)
2 gerezd kisebb okhagyma
1 db citrom
6 ek olívaolaj vagy olvasztott vaj
ízlés szerint só, bors, kömény, fahéj, csilipaprika
Elkészítés:
A sütőtököt itt is előbb 180 fokon 25 percig sütjük, majd egy kanál vagy kés segítségével kikaparjuk a héjából és pépesítjük. A csicseriborsó levét csepegtessük le, majd botmixer vagy aprítógép segítségével krémesítsük a fokhagymával, az olívaolajjal és a fűszerekkel.
Tortilla chips-re kenve, csiliporral megszórva tálaljuk.
3. Kávé imádók őszi kedvence: „pupmkin spice” latte
Az egzotikus, ízesített tejeskávék szerelmeseinek érdemes kipróbálnia a tök aromával fűszerezett tejes kávét.
Hozzávalók:
¼ sütőtök
10 dkg barnacukor vagy nádcukor
1 tasak vaníliás cukor
1 kávéskanál juharszirup
½ tk fahéj
1 mokkáskanál gyömbér
ízlés szerint szerecsendió és őrölt szegfűszeg
Elkészítés:
A sütőtököt is, mint a többi receptnél: megmossuk, megsütjük, fűszerezve megfőzzük és pépesítjük. Amikor félig kihűlt, akkor adjuk hozzá a juharszirupot. Csatos vagy más légmentesen záródó üvegbe javasoljuk tárolni, így később is felhasználhatjuk egy tökös muffin vagy palacsinta ízesítéséhez. Egy bögre kávéhoz pedig 1-2 kávéskanálnyi mennyiséget javaslunk hozzáadni.