4 tipp az őszi napokra

Október és november az évnek azon a hónapjai, amikor a hosszú nyár után már szívesen töltjük az otthon melegében az estéket, emellett a természet sokszínűsége megannyi lehetőséggel vár bennünket napközben. Összegyűjtöttünk néhány tippet ezekre a hónapokra, amit idén semmiképpen sem érdemes kihagyni.

1. Kirándulás a hazai nemzeti parkokban

Az ősszel megannyi színben pompázó magyar nemzeti parkok felkeresésére tökéletes ez az évszak. Árnyékban már napközben is hűvös lehet, ezért a napos időben is javasolt rétegesen öltözni.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park nemcsak növényzetében káprázatos, hanem számos olyan állat- és növényfaj él itt, amik máshol már nem megtalálhatóak Magyarországon.  Az ő védelmükre a park több mentési programot is működtet.

Az égig érő fenyők imádóinak az Alpokhoz közeli Őrségi Nemzeti Parkot ajánljuk. 2002-ben hozták létre, hazánk 10. nemzeti parkjaként. Egy séta után érdemes a körülötte található népi építészetet őrző kis településeket is meglátogatni.

Bükk az ország legnagyobb hegysége, aminek merész ormai egész évben káprázatos látványt nyújtanak. A Bükki Nemzeti Parkban a magaslatokon kívül várromok, kolostorromok is találhatóak, így az idelátogatók nemcsak a természet szépségeit csodálhatják meg, hanem remek célpont egy hosszabb őszi túrához is.

 

2. Tökfaragós délután a gyerekekkel

Egy izgalmas DIY, ami a kicsiktől a nagyokig, mindenki számára egy jó program. A piacokon jó áron be lehet szerezni a dísztököket, és az ijesztő formákon túl már megannyi kreatív megoldást lehet találni a tökök kifaragására.

Nehéz elrontani, de aki nagyon precíz alakot szeretne kifaragni, annak javasoljuk a sablont golyóstollal felrajzolni. Először skalpoljuk meg a tököket, majd kaparjuk ki kanállal a közepét. Az arcot rövid pengéjű, hegyes késsel mintázzuk, ezzel könnyen boldogul egy kevésbe gyakorlott kéz is.

 

Ha elkészültünk, a belsejébe érdemes mécsest tenni, hogy belülről megvilágítsa a tököt. Ennek a szokásnak két népi hiedelem áll a hátterében. Az egyik, hogy a félelmetesen vicsorgó töklámpás elriasztja a termést rontó szellemeket, a másik, hogy a mindenszentek idején visszatérő szellemek haza tudjanak találni.

 

3. Őszi dekoráció készítése saját kézzel

A boltokat elárasztják a szebbnél szebb őszi dekorációk, de még annál is több kincs megtalálható a természetben, amiből saját kezűleg is tudunk dekorációt készíteni.

Kezdjük a dísztökkel, aminek elég vastag és erős héja tökéletesen megfelel arra, hogy az őszi hónapokban, de akár télen is virágcseréphez hasonlóan, növényeket ültessünk bele. Ezt inkább kültéren javasoljuk elhelyezni, mert a melegben hamar tönkremegy. Ültethetünk bele évelőket, árvácskát, vagy néhány fej díszkáposztát is.

Az őszben az egyik legszebb látvány, a színes falevelek, amit becsempészhetünk a lakásba is. Nem kell hozzá több, mint egy nagy üvegváza. Jól mutat a nappali vagy az előszoba kompozíciójában is, kombinálhatjuk színes szezonális virágokkal, bogyókkal, gesztenyével is. A gesztenye az egyik legidőtállóbb dekoráció. Jól bírja a meleget, de kültéren is dekorálhatunk vele. Készíthetünk gesztenyés kosarat tobozzal – utóbbi nemcsak a karácsonyi dekorációhoz passzol. Egy kosárba gyűjtsük össze a tobozokat, ebből csodaszép asztaldíszt készíthetünk, főként ha egy fényfüzért is közéjük rejtünk.

 

4. Hallooween-i beöltözős vacsora a barátokkal

Hagyomány ide vagy oda, Hallooween is egy jó apropó arra, hogy összegyűljünk, és ennek az estének egy tematikus keretet adjunk. A menü nem is kérdés, sütőtökből van néhány vendégváró tippünk, amit akár hétköznap este is gyorsan el lehet készíteni. Erről a különleges 3 receptről a következő blogposztunkban fogunk írni, érdemes lesz olvasni.

A hallooween-i dresscode pedig még izgalmasabbá teheti az estét. Érdemes a fényekre is odafigyelni, gyertyákkal és töklámpásokkal fokozni a hangulatot.

 

Ha szeretnénk a témához illő, kicsi ijesztő italt is készíteni, akkor a töklámpás koktél (Jack O’Lantern) hozzávalóit érdemes beszerezni: gin, tonic, paprikával töltött olívabogyó, retek.

 

Elkészítése:

A retkeket félbevágjuk és meghámozzuk. A közepét annyira vájjuk ki, hogy beleférjen a félbevágott olíva. Ezeket egy jégkockatartóba tesszük. Felöntjük vízzel és mehet a fagyasztóba. A megfagyott kockákat pedig tegyük bele a gin-tonicba.