5 karácsonyi vendégváró falat, amit mindenki imádni fog

 

Az ünnepi sürgés-forgás közben előfordulhat, hogy a vacsora elkészítésével kicsit megcsúszunk, ilyenkor érdemes előhúzni a jól bevált apró fogásokat. Összegyűjtöttünk 5 könnyen elkészíthető falatkát, ami megkönnyítheti a karácsonyi készülődés folyamatát.

 

 1. Sajtszósz sörkorcsolyával

 

Akinél nagy a család az tudja, hogy nem könnyű az ételek melegen tartása. A mártogatós előételek lesznek a segítségünkre – amíg mindenki megérkezik, addig az időben érkezőknek sem kell éhesen várakozniuk.

 

Hozzávalók 6 adaghoz:

4 nyomós natúr krémsajt

20 dkg cheddar sajt

10 dkg trappista sajt

1-2 gerezd fokhagyma (ízlés szerint)

0,75 dl főzőtejszín

2 ek majonéz

2 ek vaj

só, bors, chilipor

 

Elkészítés:

Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a krémsajtot és belereszeljük a sajtokat. Miután összeolvadtak, felöntjük főzőtejszínnel, összekeverjük majonézzel, majd a végén ízesítjük a fűszerekkel.

Melegen és kihűlve is tálalható. Sörkorcsojával, de akár tortilla chipsszel is tökéletes fogadó falat.

 

2. Diós-krémsajtos falatkák

 

A dió évszázadok óta az ünnepi hagyomány fontos részét képezi.

Az egészség és a tudás szimbóluma, épp ezért sokan nem csak fogyasztják, hanem a fára is felakasztják. A tudást az emberi agyhoz hasonló alakja miatt jelképezi, ezen kívül pedig azt is szimbolizálja, hogy az apró magban ott rejlik egy idővel nagyra növő fa lehetősége is.

 

Hozzávalók 8 adaghoz:

20 dkg dió

25 dkg krémsajt

25 dkg márványsajt

3 dl tejszín

bors, olívaolaj, mustár ízlés szerint

1 nagy baguette karikákra szeletelve

 

Elkészítés:

Az összetört és megpirított diót turmixoljuk össze, majd adjuk hozzá a krémsajtot, a márványsajtot, valamint a tejszínt és a mustárt, utána pedig borsozzuk meg. Pirítsuk meg kevés olívaolajon a baguette szeleteket, majd kenjük meg az elkészített krémmel. Tálaláskor megszórhatjuk apróra vágott snidlinggel.

 

3. Mexikói babpüré

 

Sokan tartják még azt a hagyományt, hogy az ünnepek alatt babot és lencsét is fogyasztanak, ami a bőséget szimbolizálja. A fogyasztásának a módja viszont házról házra eltérő. Hoztunk egy mártogatós receptet, aminek elkészítése csak néhány percet vesz igénybe.

 

Hozzávalók 4 adaghoz:

450 g vörösbab konzerv

1 ek tejföl

1 lila hagyma

2-3 ek coriander

1 gerezd fokhagyma

1 lime

 

Elkészítés:

A babot megmossuk, majd az összes hozzávalóval együtt összeturmixoljuk. Tálalhatjuk pirítóssal vagy tortillachipsszel.

 

4. Töltött pizzagolyó

 

A gyerekekre is gondoltunk. Őket nehezebb egy mártogatóssal levenni a lábukról, de ennek a finomságnak nem tudnak majd ellenállni.

 

Hozzávalók:

-Tésztához-

30 dkg liszt

150 ml víz

2 dkg élesztő

1 ek olaj

 

-Töltelékhez-

200 g felvágott ízlés szerint

100 g sajt

bors, olaj

 

Elkészítése:

Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit, és vékony téglalapot sodrunk belőle. A pizzalapot megkenjük olajjal, rátesszük a töltelékeket, majd szorosan feltekerjük a tésztát.

A tekercset próbáljuk meg kb. 2-3 centiméteres részekre felszeletelni, majd az egyik felét zárjuk össze, és azzal a felével tegyük bele a tepsibe. A tetejét szórjuk meg egy kis borssal, majd süssük 10-15 percig 180-200 fokon.

 

5. Aszalt szilvás bonbon

 

A gyerekek mellett az édesszájúakra is gondoltunk. Nem kell megvárni a desszertet, ha édességgel szeretnénk megkínálni a vendégeket.

 

Hozzávalók:

20 dkg aszalt szilva

10 dkg étcsokoládé

2 tk mákolaj

 

Elkészítés:

Az étcsokoládét kicsi lángon megolvasztjuk, majd hozzákeverjük a mákolajat. Az aszalt szilvaszemeket egyenként fogpiszkálóra szúrjuk, és megforgatjuk csokiban. Lecsepegtetjük, majd a hűtőben tartjuk, amíg megdermed.

 

Békés ünnepi készülődést kívánunk!