Az ünnepi sürgés-forgás közben előfordulhat, hogy a vacsora elkészítésével kicsit megcsúszunk, ilyenkor érdemes előhúzni a jól bevált apró fogásokat. Összegyűjtöttünk 5 könnyen elkészíthető falatkát, ami megkönnyítheti a karácsonyi készülődés folyamatát.
1. Sajtszósz sörkorcsolyával
Akinél nagy a család az tudja, hogy nem könnyű az ételek melegen tartása. A mártogatós előételek lesznek a segítségünkre – amíg mindenki megérkezik, addig az időben érkezőknek sem kell éhesen várakozniuk.
Hozzávalók 6 adaghoz:
4 nyomós natúr krémsajt
20 dkg cheddar sajt
10 dkg trappista sajt
1-2 gerezd fokhagyma (ízlés szerint)
0,75 dl főzőtejszín
2 ek majonéz
2 ek vaj
só, bors, chilipor
Elkészítés:
Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a krémsajtot és belereszeljük a sajtokat. Miután összeolvadtak, felöntjük főzőtejszínnel, összekeverjük majonézzel, majd a végén ízesítjük a fűszerekkel.
Melegen és kihűlve is tálalható. Sörkorcsojával, de akár tortilla chipsszel is tökéletes fogadó falat.
2. Diós-krémsajtos falatkák
A dió évszázadok óta az ünnepi hagyomány fontos részét képezi.
Az egészség és a tudás szimbóluma, épp ezért sokan nem csak fogyasztják, hanem a fára is felakasztják. A tudást az emberi agyhoz hasonló alakja miatt jelképezi, ezen kívül pedig azt is szimbolizálja, hogy az apró magban ott rejlik egy idővel nagyra növő fa lehetősége is.
Hozzávalók 8 adaghoz:
20 dkg dió
25 dkg krémsajt
25 dkg márványsajt
3 dl tejszín
bors, olívaolaj, mustár ízlés szerint
1 nagy baguette karikákra szeletelve
Elkészítés:
Az összetört és megpirított diót turmixoljuk össze, majd adjuk hozzá a krémsajtot, a márványsajtot, valamint a tejszínt és a mustárt, utána pedig borsozzuk meg. Pirítsuk meg kevés olívaolajon a baguette szeleteket, majd kenjük meg az elkészített krémmel. Tálaláskor megszórhatjuk apróra vágott snidlinggel.
3. Mexikói babpüré
Sokan tartják még azt a hagyományt, hogy az ünnepek alatt babot és lencsét is fogyasztanak, ami a bőséget szimbolizálja. A fogyasztásának a módja viszont házról házra eltérő. Hoztunk egy mártogatós receptet, aminek elkészítése csak néhány percet vesz igénybe.
Hozzávalók 4 adaghoz:
450 g vörösbab konzerv
1 ek tejföl
1 lila hagyma
2-3 ek coriander
1 gerezd fokhagyma
1 lime
só
Elkészítés:
A babot megmossuk, majd az összes hozzávalóval együtt összeturmixoljuk. Tálalhatjuk pirítóssal vagy tortillachipsszel.
4. Töltött pizzagolyó
A gyerekekre is gondoltunk. Őket nehezebb egy mártogatóssal levenni a lábukról, de ennek a finomságnak nem tudnak majd ellenállni.
Hozzávalók:
-Tésztához-
30 dkg liszt
150 ml víz
2 dkg élesztő
1 ek olaj
só
-Töltelékhez-
200 g felvágott ízlés szerint
100 g sajt
bors, olaj
Elkészítése:
Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit, és vékony téglalapot sodrunk belőle. A pizzalapot megkenjük olajjal, rátesszük a töltelékeket, majd szorosan feltekerjük a tésztát.
A tekercset próbáljuk meg kb. 2-3 centiméteres részekre felszeletelni, majd az egyik felét zárjuk össze, és azzal a felével tegyük bele a tepsibe. A tetejét szórjuk meg egy kis borssal, majd süssük 10-15 percig 180-200 fokon.
5. Aszalt szilvás bonbon
A gyerekek mellett az édesszájúakra is gondoltunk. Nem kell megvárni a desszertet, ha édességgel szeretnénk megkínálni a vendégeket.
Hozzávalók:
20 dkg aszalt szilva
10 dkg étcsokoládé
2 tk mákolaj
Elkészítés:
Az étcsokoládét kicsi lángon megolvasztjuk, majd hozzákeverjük a mákolajat. Az aszalt szilvaszemeket egyenként fogpiszkálóra szúrjuk, és megforgatjuk csokiban. Lecsepegtetjük, majd a hűtőben tartjuk, amíg megdermed.
Békés ünnepi készülődést kívánunk!