5 TIPP, HOGYAN VÁLASSZUNK BORT ÉTELEKHEZ

Egy finom ebéd vagy vacsora fogásainak tökéletes kiegészítői a jól megválasztott borok. Mára olyan szép és szerteágazó tudománnyá fejlődött a gasztro- és borkultúra, annyira szeretjük az izgalmas ízkalandozásokat, hogy már-már hibának érezzük, ha nem tudományos alapon döntünk arról, milyen bor passzol a legjobban egy fogás mellé. A jó hír, hogy nem kell kétségbeesni, mert sommelier-képzés nélkül is könnyedén eligazodhatunk a kérdésben: hogyan válasszunk bort az ételekhez?

 

Persze ez itt most nem a mélyebb, bonyolult összefüggések és tudományos részletek kibontása, csupán könnyen megjegyezhető tippeket igyekszünk adni általánosabb jelleggel.

 

1. Színek helyett az ízek mindenekfelett

Biztosan hallotta már, hogy halakhoz, szárnyasokhoz, általában a fehér húsokhoz fehérbort, a vörös húsokhoz vörösbort szokás inni. Ez persze alapjaiban nem rossz megközelítés, de azért már kicsit elavult a felfogás. Lényegesebb, hogy az adott étel milyen és mennyire intenzív fűszerezésű. Ugyanis a bornak kiegészítenie kell az étel ízvilágát, összhangban kell lennie vele és nem ellentételeznie azt. A könnyű ételek mellé nem érdemes mondjuk egy karakteres vörösbort választani, mert túlharsogja az ételünket. Ugyanígy egy fűszeres, zsírosabb, markánsabb fogás mellett a lágy gyümölcsös borok nem jutnak igazán szerephez.

 

2. Többfélét csak fokozatosan

 

Ahogy az ételek is általában úgy követik egymást, hogy a könnyű előételektől, levesektől közelítünk az intenzívebb, testesebb fogások felé, a borválasztásnál is célszerű ezt szem előtt tartani. Először a könnyed, gyümölcsösebb, frissebb boroktól induljunk, majd fokozatosan haladhatunk a fűszeresebb, teltebb borok felé. Ez nagyjából a színekkel is megegyezik, vagyis a fehér, rozé, siller és vörös sorrenddel, de fontos tudni, hogy vannak igencsak karakteres száraz fehérborok, és kifejezetten könnyed, gyümölcsös rozék, sillerborok is, így választásainknál ezt mindenképpen vegyük figyelembe. A desszertborok, borkülönlegességek, aszúk és jégborok tökéletes lezárásai egy étkezésnek, de semmiképpen sem édesség mellé, hanem édességként érdemes fogyasztani őket. Érdekesség, hogy lényegében ugyanez a sorrend mondható el a hőfokokról. A leghűvösebb pezsgők és fehérborok után fokozatosan jutunk el a vörös-, illetve a desszertborokig, amelyek már szinte szobahőmérsékleten érvényesülnek a legjobban.

 

3. Ha borral készült az étel, nincs is kérdés

 

Vörösboros marhapörkölt, lazac fehérboros mártásban: bizony gyakran az ételek elkészítésénél is használnak borokat, amik nagyszerű zamatokkal ajándékozzák meg a fogásokat. Ilyenkor csak egy igazán jó tanácsot lehet adni: azt a bort igyuk mellé, amivel készült az étel. Ezzel nem lehet hibázni. Persze nem feltétlenül lesz pontosan ugyanaz a bor, minőségben felfelé bármennyit léphetünk, de a típustól és jellegtől ne térjünk el.

 

4. Amikor ételt választunk, bort is választunk

 

Hallgasson bátran az ösztöneire. Ha épp egy könnyű fogásra vágyik, salátára, tésztaételre, párolt halakra, könnyed szárnyashúsokra, rizottókra, a borválasztást is igazítsa ehhez. A légies fehérborok és a frissítő rozék nagyon jól passzolnak hozzájuk, de egy gyengébb sillerbor is szóba jöhet. Ha érdekes fűszerezésű grillhúsokat, sülteket választ, jöhetnek az erősebb fehérborok és a még enyhébb vörösborok, utóbbiak a paradicsomos ételekhez is nagyon jól mennek. A nehezebb, markánsabb ízek, vadak, pörköltek mellé szintén szóba jöhetnek a fűszeresebb, testesebb fehérborok, de ezen a területen mégiscsak a vörösborok uralkodnak. Az igazi mély karakterek, a komoly, telt ízek.

 

5. Csak bátran és szabadon: kérdezzen, tapasztaljon, ízleljen

 

Ahogy természetes, hogy megkérdezi egy étteremben, milyen körettel ajánlanak egy-egy fogást, ugyanígy nyugodtan kérjen tanácsot abban is, hogy milyen bort válasszon az étel mellé, ha bizonytalan.

Nem kínos, nem fognak rossz szemmel nézni, sőt örülni fognak a kérdésének és készséggel segítenek majd, hogy az étel ízvilágát legjobban kiegészítő bort ajánlhassák önnek – ezáltal pedig egy tökéletes gasztroélménnyel ajándékozzák meg. Kóstolgasson még nem ismert borfajtákat finom ételek mellé, ízleljen meg új karaktereket, találja meg a kedvenceit és kísérletezzen kedvére. A megfelelő bor kiválasztása az adott fogáshoz végtére is csak azt a cél szolgálja, hogy minden zamat érvényesüljön és ezáltal nagyszerű élvezetet okozzon annak, aki elfogyasztja.

 

Jöjjön el a Kiscsillag étterembe és a fogások mellé válasszon italt borlapunkról, vagy kérje a választott ételhez ajánlatunkat!