Április 22- én ünnepeltük a Föld napját

A Föld napja április 22., amit egyre több országban ünnepelnek. Elsődleges célja, hogy a környezetvédelem időről-időre az érdeklődés középpontjába kerüljön.

 

Ezen a napon szervezett programokkal  mutatnak rá arra, milyen lenne a helyes és követendő életmód, és arra, hogy ehhez egyénileg mit tudnánk hozzátenni. Nem csak a környezettudatosak számára vált fontossá, egyre többen csatlakoznak a mozgalomhoz, mert tudják egy apró lépéssel is hozzájárulhatnak egy egészségesebb környezet létrehozásához – legyen szó városi felvonulásról, közösségi faültetésről vagy akár a hulladékok újrahasznosításának megszervezéséről. Arról, hogyan is kezdődött és mikor csatlakozott ehhez országunk, arról cikkünkben bővebben is olvashattok.

 

A Föld napja története

A kezdeményezés egészen az 1970-es évekre nyúlik vissza, amikor egy amerikai egyetemista, Denis Hayes kezdeményezésére 25 millió egyetemista adott hangot a természet védelme céljából. A hangjuk az ország határain túl is elért, ami után új törvények születtek a levegő, a vizek és természet védelmével kapcsolatban, és ezzel együtt több millió ember váltott ökológiailag tudatosabb életvitelre.

Húsz évvel később, szintén Hayes nevéhez fűződik, a Kaliforniában létrehozott Föld Napja Nemzetközi Hírközpont, aminek a célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a közös felelősségvállalásra. A világ minden országába folyamatosan küldték a környezetvédelemről szóló hírleveleket. Több száz millióan, köztük civil szervezetek is reagáltak a felhívásukra, akik később saját szervezésű programmal csatlakoztak a Föld napja mozgalomhoz, és tették közösen világméretűvé ezt a dátumot.

Hayes az alternatív energiaforrások nemzetközi hírű kutatója lett.

 

A Föld napja Magyarországon

Elsők között csatlakoztunk, itthon 1990-ben alapították meg a Föld Napja Alapítványt, amely kezdeményezés kiemelten hangsúlyozza az iskolák szerepét, hogy már gyerekkortól kialakuljon a környezettudatos szemléletmód. „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” – így hangzik a mozgalom jelmondata, ami a közösségi összefogásra is ösztönöz. Évről-évre egyre többen csatlakoznak Föld napján, április 22-én környezetért szervezett programokhoz, például fát ültetnek, rajzpályázatot hirdetnek, környezeti vetélkedőket-, falutakarítást tartanak, csatlakoznak vagy alapítanak egy újabb szervezetet.

 

Cselekedjünk együtt

Az elmúlt években folyamatosan egyre többet teszünk a környezetünk védelmének tudatosítása érdekében, de mindig lehet többet. Észre kell venni a lehetőségeket, és aki teheti, válassza a környezettudatos megoldásokat – legyen szó szelektív hulladékgyűjtésről, környezetbarát termékek vásárlásról, minél kevesebb csomagoló papír használatáról, közösségi autózásról, kerékpározásról, a vegyszerhasználat csökkentéséről, egészen az energiapazarlásig. Minden egyes lépés, amit a környezetünkért teszünk, meghálálja önmagát, és minél többen csatlakozunk a tudatos védelméhez, úgy csökkenthetjük az éghajlatváltozás veszélyét. „A Föld nem a miénk, csak kölcsön kaptuk.” – hangzott el egy bölcs indián szájából. Gondoljunk a jövő generációjára, gyermekeinkre, unokáinkra. Minden nap egy lépéssel járuljunk hozzá ahhoz, hogy ők is tiszta levegőn nőhessenek fel. Sosincs elég korán elkezdeni tanításukat, hogy védjék és tiszteljék környezetüket, a Földet, amin élünk.