Családi nap Csillaghegy közelében – PROGRAMAJÁNLÓ

Szeptember az év egyik legideálisabb hónapja a családi kirándulásokhoz – vége a nyári táboroknak, de még nem kezdődtek el az iskolai aktivitások.

 

Összeállítottunk egy színes programajánlót Önnek és családjának, legyen szó egy melegebb kora őszi napról, vagy akár kicsit borongósabb időjárásról. Ha még nem ismeri ezt a kerületet, akkor segítünk feltérképezni a főváros egyik legrégebben kialakult városrészét.

 

Dombok és folyó közt

A III. kerület domborzatilag változatos, egyik oldalról a budai hegyek, másik oldalról sík kerületek és a Duna határolja. Legfontosabb városrészei: Óbuda, Remete-hegy, Tábor-hegy, Aquincum, Hajógyári-sziget, Kaszásdűlő, Testvér-hegy, Csúcshegy, Ürömhegy, Aranyhegy, Mocsárosdűlő, Csillaghegy és Békásmegyer – sokan nem is tudják, hogy mennyi kirándulóhelyet rejt magában a városnak ez a turisták elől eldugott része.

 

Napindító séta a Római-parton

Ha a belvárosból indulunk Csillaghegy irányába, akkor még a délelőtti órákban érdemes útba ejteni a Római-partot. Egy tipikusan olyan hely, ahol a vízpartot élvezők különleges sétával kezdhetik a napot. A reggeli sétát egy igazán retró környezetben pihenhetjük ki, a vízparton csíkos nyugágyakban elnyújtózva lehet élvezni a Duna csobogását. A Római-part híres kerékpár útvonaláról, ezért a biciklivel is jól megközelíthető program. Csodaszép innen a naplemente is, de nem árt azzal számolni, hogy hétvégén délután már sokkal többen vannak, mint hétköznap, vagy hétvégén a délelőtti órákban.

 

Délutáni szieszta az Óbudai-szigeten

Ha ebéd után egy kicsit természetközelibb élményre vágyunk, akkor nem kell visszamenni a Margit-szigetig, az Óbudai-sziget évközben igazi nyugalomszigetté válik. Itt lehet folytatni a bringázást, de ideális helyszín egy családi piknikhez, nagy teret igénylő, szabadtéri játékoknak is. A házi kedvenceket sem kell otthon hagyni, itt aztán rendszeresen találkozhatunk a kutyáikat futtató, botot vízbe hajigáló gazdikkal is.

 

Barlangtúra a budai hegységben

Egy kicsit távolabb, de ha még belefér a délutánba, akkor érdemes egyszer meglátogatni a Szemlő-hegyi barlangot. A Kolosy tértől felfelé haladva, már a II. kerületben található. A barlang hossza 29 km, amiből 500 m a túraútvonal. Ez Magyarország második leghosszabb barlangja, érdemes rászánni azt az egy órát, amit a túraútvonal végigjárása vesz igénybe. A hőmérséklet egész évben 11 fok, javasolt meleg ruhát is bepakolni.

 

Ha még mindig maradt egy kis energiánk, akkor ezen az útvonalon tovább haladva a Hármashatárhegy-aljáig, egy könnyebb túrát tehetünk a csodaszép panorámát nyújtó Guckler-Károly-kilátóhoz. A Hármashatár-hegyi túrák során több irányba is elindulhatunk, érdemes ide akár egy teljes napos kirándulást is szervezni.

 

Helyi gasztronómia

Egy fárasztó, túrákkal teli napban nincs is jobban eső dolog, mint megpihenni egy finom ebéd mellett. A Római-parton széles választék található az igazi „strandkajára” vágyóknak.

Ha Csillaghegy közelébe éri utol az éhség, akkor látogasson el a családias hangulatú Kiscsillag Étterembe, és kóstolja meg őszi kínálatukat, amely ételek alapanyagainak többsége a környékbeli termelők portékáiból készülnek.

 

Programok kisebb gyerekekkel

Ha ebéd után úgy döntenénk, hogy a gyerekekkel nem indulnánk nagyobb túrára, számos tematikus játszótér és park közül is választhatunk. A Mészkő utcában (3 perc autós távolság az étteremtől) található egy igazán modern, csúszdáiról híres játszótér, melyhez kültéri fitneszpark és kutyafuttató is kapcsolódik.

Szeptember végéig még a strandidőt sem kell elbúcsúztatni. Ehhez pedig igazán nem kell messzire menni. Ha már Csillaghegyen jár, látogasson el a Csillaghegyi Strandfürdőbe, amely Budapest legrégebbi és legszebb ősfás parkkal körülölelt strandja.