Kemencében sült kenyér és az Öreg Kovász

Egyes babonák szerint ha ugyanabból a kenyérből eszik egy fiú és egy lány, könnyen lehet, hogy egymásba szeretnek. Tud valamit az Öreg Kovász. A Kiscsillagban a házi készítésű, kemencében sült kenyérért is ő felel.


Van egy étel, ami összeköti az embereket, amit mindenhol ismernek és értenek, egy közös nevező: a kenyér. Szinte a világ minden pontján készítenek valamilyet, laposat, hosszúkásat, búzából, kukoricából, élesztővel vagy anélkül. Kenyeret nyújtani a másik felé a béke, az önzetlenség jele mindenhol. Mi a Kiscsillagban saját kemencénkben sütjük házi készítésű kenyereinket.

 
A kenyér egyik izgalmas alkotóeleme a kovász. Táplálni kell, foglalkozni vele, nem tűri az elhanyagolást. Tiszteletet érdemel, bölcs és ravasz. A Kiscsillag Étteremben is él egy Öreg Kovász, etetjük, szeretjük, és csodás házi kenyereket készítünk a segítségével.

 
Sokáig mágikus erőt tulajdonítottak a kenyérnek, készítése és fogyasztása rituálisan, ősi hagyományokat tartva történt. Néhány kultúrában a kisbabák bölcsőjébe is tettek egy-egy darabka kenyeret, mert hittek benne, hogy a varázsereje egészségesen tartja a gyerekeket.

 
Az egyiptomiak még fizetőeszközként is használták, olyan értékesnek tartották. Szomszédaik kenyérevőknek hívták őket, és nem mellékesen a sörkészítés is szorosan kapcsolódott a pékmesterséghez.
De a kenyér és benne az Öreg Kovász nem pusztán a test tápláléka. Egyes skandináv babonák szerint ha ugyanabból a kenyérből eszik egy fiú és egy lány, könnyen lehet, hogy hamarosan egymásba szeretnek. Sőt, sok kultúrában a menyasszony a kezét egy kenyéren tartja, amikor a vőlegényhez vezetik. Ezzel szimbolizálva a biztonságot, és hogy nem kell majd nélkülözniük közös életük során.

 
Misztikus hiedelmeket is átörökített a szájhagyomány a kenyérről. Vigyázni kellett, hogy a kenyeret mindig csak egy ember tegye a kemencébe, mert ha ketten teszik, ők hamarosan hajba kapnak. A péktucat – tizenhárom – kifejezés pedig egyesek szerint úgy alakult ki, hogy a pékek egy tucat cipó sütésekor egy tizenharmadikat is betettek a kemencébe, hogy az ördögnek is jusson egy. (Valójában előírás volt, hogy milyen súlyú legyen egy tucat. Így a pékek, hogy biztosan ne legyen könnyebb a csomag, inkább tizenhárom cipót sütöttek egy tucatnak.)

 
A házi kenyérsütés a mindennapok szerény, de bódító művészete. Mindössze néhány, de hibátlan minőségű hozzávaló kell a kenyértésztához. Az Öreg Kovász a kelesztés során csodát tesz: növekedik, emelkedik, mocorog a tészta, ami látványnak sem utolsó. A kemence ezalatt felkészül, majd ahogy bekerülnek a kis kupacok, forrón átöleli őket. A frissen a kemencéből kivett kenyerek és cipók a gasztronómia legősibb hagyományait mutatják meg. Mindannyiunkat megérint az az élmény, amikor házi készítésű, friss kenyérbe haraphatunk. Életet, biztonságot és bizalmat kapunk. A család és az összetartozás, az emberség szépségét.

 
A Kiscsillagban nagy hangsúlyt fektetünk a részletekre és a minőségre, ezért is fontos számunkra, hogy saját készítésű kenyérrel várjuk a családokat. A csillaghegyi Öreg Kovász, a tésztagyúrás, a langyos kelesztés és a forró kemence mind azt a célt szolgálják, hogy éttermünkben a kenyér ne csak egy kísérője, hanem fontos szereplője legyen a különböző fogásoknak. A Kiscsillag és az Öreg Kovász ezzel a mindenkinek kedves, közös nevezővel ajándékozza meg a betérő vendégeket.

 
Foglaljon asztalt családi kisvendéglőnkbe és kóstolja meg a saját kemencénkben készült, igazi házi kenyereinket.

 

Kemencében készült házi készítésű kenyér
Kemencében készült házi készítésű kenyér