Népi hagyományok, világnapok, amik márciushoz köthetők

Tavasz a megújulás évszaka, amikor a természet újjáéled, a nappalok hosszabbodnak, és a színek melett megjelennek az egyre hangosabban csivitelő madarak is. Sokan ezt a tavasz hangjaként emlegetik. Márciusban azonban nem csak a természet újjáéledését, és a jó idő megérkezését lehet megünnepelni, hanem rengeteg más ünnep, hagyomány és világnap is ehhez a hónaphoz köthető.

 

Időjárást jósló március

A meteorológia szerint március a tavasz első hónapja, pontosabban március 21., Benedek napja a hivatalos tavaszkezdés, a tavaszi nap-éj egyenlőség napja.

A tavasz első hónapjáról megannyi népi hagyomány született. Márciust a Böjtmás havaként is ismerhetitek. A hiedelem szerint, ha Böjtmás hava száraz, akkor Szent György hava nedves, ami azt jelenti, ha március csapadék mentes, akkor áprilisban lehet sok esőre számítani. Egy másik, időjárással kapcsolatos előrejelzést szintén márciushoz köthetünk, ami arról szól, ha márciusban sok köd van, akkor az egész esztendőnk záporos lesz.

 

Márciusi jóslatok, ünnep-és világnapok

Március 1. – Az ima világnapja. A keresztény nők ezen a napon a békéért, az emberek közti egyetértésért és jobb jövőért imádkoznak.

 

Március 8. – Nemzetközi Nőnap – 1917 óta a nők iránti tisztelet és megbecsülés napja. Korábbi cikkünkben találhattatok hasznos meglepetés ötleteket.

 

Március 9. – A népi mondás szerint, amilyen időjárás van Franciska napján, olyan lesz egész márciusban.

 

Március 12. – Gergely naphoz tartozó elhíresült népszokás a gergelyjárás, amikor megemlékeznek I. Gergely pápáról, az iskolák védőszentjéről. A népszokás az volt, hogy ezen a napon a gyerekek vidám jelmezes felvonulással és játékokkal gyűjtöttek adományokat maguknak és tanáraiknak.

Gergely napjához időjárás jóslás is fűződik. Ha március 12-én havazik, akkor Gergely később is megrázza majd a szakállát.

 

Március 15. – Nemzeti Ünnep, a magyar forradalom és szabadságharc ünnepe. 171 évvel ezelőtt ezen a napon tört ki a forradalom Pesten, és kinyomtatták az első szabad sajtóterméket, a 12 pontot és a Nemzeti Dalt.

 

Március 18., 19., 21. – Ki ne hallotta volna: Sándor-József-Benedek, zsákban hozzák a meleget mondást? A néphiedelem szerint ezen a dátumon érkezik meg a jó idő.

 

Március 20. – A boldogság világnapja. Az ötlet egy kis himalájai buddhista királyságból származik. Azért vezették be a boldogságot a lakosság jólétének mérésére, mert szerintük az többet elárul, mint a bruttó hazai össztermék.

 

Március 25. – Gyümölcsoltó Boldogasszony napja, vagyis Jézus fogantatásának vallási ünnepe. Ez a nap is az időjárás jóslatokkal köthető össze. Ha ezen a napon rossz idő van, akkor a hiedelem szerint sajnos rossz tavasz várható.

 

Március 26. – Lila nap. 2010-ben Magyarország is csatlakozott az epilepsziás betegekkel való szolidaritás napjához, amely szimbóluma valamilyen lila ruha vagy szalag viselése.

 

Március 30. – A Föld órájához 2008-ban csatlakoztunk. A világ legtöbb nagyvárosában ezen a napon egy órára kikapcsolják a város díszvilágítását, ezzel felhívva a figyelmet a környezetszennyezés és a túlfogyasztás okozta problémákra.