Tavaszi felfrissülés – 3 könnyed leves recept tipp

A hosszú tél után sokan úgy érezhetjük, hogy elnehezült a gyomrunk, és a napsütötte tavaszi napokon sokkal jobban kívánjuk a könnyű, ámde tápláló ételeket. Van, aki tavaszi léböjt kúrákkal próbálja felfrissíteni magát, mi viszont a könnyed leveseket ajánljunk helyette, amihez hoztunk is nektek 3 recept ötletet.

1. Krémleves zöldfűszerekkel

 

A tavaszi krémleveseket hívhatjuk egészséglevesnek is, mert bármilyen zöldségből vagy akár zöldségmixből elkészíthetőek. Krémes állagát a benne lévő zöldségek összeturmixolásával is elérhetjük, elkerülve a lisztet és egyéb sűrítő alapanyagokat.

 

Nézzük az egészséges hozzávalók listáját:

olívaolaj

2 gerezd fokhagyma

2 db tojás

4 szál sárgarépa

2 db nagyobb burgonya

10 dkg rukola

2 dl tejszín – lehet laktózmentes is

2 szál tárkony

10 szál snidling

2 szál zsálya

4 db bazsalikomlevél

1 csipet só és bors

 

Elkészítése:

 

Mossuk meg és szeleteljük apróra a zöld fűszereket és a rukkolát. Olívaolajon pirítsuk meg a felaprított fokhagymát, majd öntsük fel az alaplével, és tegyük bele a burgonyát és a répát. Főzzük majdnem puhára, majd adjuk hozzá a rukolát. Miután megpuhult, elkezdhetjük a pürésítést. Ezt követően öntsük bele a tejszínt, és alacsony lángon főzzük még néhány percig.

Ezzel párhuzamosan főzzük meg a tojásokat, ami feltétnek szolgál majd a levesben.

 

Aki szeretne, piríthat hozzá kenyérkockákat, vagy reszelhet egy kis sajtot is a tetejére.

 

2. Zöldborsókrémleves kókusztejszínnel

 

A keményítőben gazdag, édes ízű zöldborsó egyike a legősibb kultúrnövényeknek. Finom és tápláló magvaiért termesztik ősidők óta.

 

Hozzávalók:

 

1 csokor zöldfűszer (citromfű, borsmenta, petrezselyem)

1 ek olívaolaj

1 gerezd fokhagyma

1 közepes fej vöröshagyma

1 dl kókusztejszín

30 dkg zöldborsó

2 dl zöldségleves-alaplé

1 db babérlevél

frissen őrölt bors

szerecsendió

 

Elkészítése:

 

Hevítsük fel az olívaolajat és fonnyasszuk meg rajta hagymát és fokhagymát. Öntsük fel az alaplével, majd adjuk hozzá a zöldborsót és a babérlevelet. Sózzuk, borsozzuk és várjuk meg, míg felforr. Ezután távolítsuk el a babérlevelet, és vegyünk ki 2 ek borsót. Az aprított zöldfűszereket tegyük bele a levesbe. Botmixerrel pürésítsük, majd a fazékba visszatéve keverjük bele a kókusztejszínt. Végül a levest szerecsendióval ízesíthetjük, és félretett 2 ek borsóval és zöldfűszerrel díszítve tálalhatjuk.

 

3. Tavaszi salátaleves medvehagymával

 

A hideg salátákat nem mindig kívánja a szervezet, meleg levesben viszont finom ebéd lehet, ha egy könnyed zöldséges menüre vágyunk.

 

 

Hozzávalók:

 

1 db közepes fejes saláta

5 szál medvehagyma

2 gerezd fokhagyma

1/2 mokkáskanál szárított kapor

só, bors ízlés szerint

2 db tojás

1/2 tk tönkölybúza liszt

1/2 tk ecet

1 dl görög joghurt

 

 

Elkészítése:

 

Tisztítsuk meg a zöldségeket, majd aprítsuk fel a fejes salátát és a medvehagymát. Kicsivel kevesebb, mint 1 liter vízben forraljuk fel – a medvehagymának csak a felét, majd adjuk hozzá az apróra zúzott fokhagymát. Ízlés szerint ecettel, sóval és borssal fűszerezzük.

Míg fő, egy másik edénybe tegyük bele a habosra vert tojásokat, és süssünk belőle rántottát. Miután elkészült, tegyük bele a levesbe, és készítsük elő a habarást. A görög joghurtot egy kis tönkölybúza liszttel összekeverjük, és egy külön tálba adjunk hozzá a levesből egy merítést. Folyamatos keverés mellett ezt öntsük vissza a levesbe, majd ha besűrűsödött, akkor vegyük le a lángról.

 

Tálalásnál a másik fele medvehagymával díszíthetjük.