A hosszú tél után sokan úgy érezhetjük, hogy elnehezült a gyomrunk, és a napsütötte tavaszi napokon sokkal jobban kívánjuk a könnyű, ámde tápláló ételeket. Van, aki tavaszi léböjt kúrákkal próbálja felfrissíteni magát, mi viszont a könnyed leveseket ajánljunk helyette, amihez hoztunk is nektek 3 recept ötletet.
1. Krémleves zöldfűszerekkel
A tavaszi krémleveseket hívhatjuk egészséglevesnek is, mert bármilyen zöldségből vagy akár zöldségmixből elkészíthetőek. Krémes állagát a benne lévő zöldségek összeturmixolásával is elérhetjük, elkerülve a lisztet és egyéb sűrítő alapanyagokat.
Nézzük az egészséges hozzávalók listáját:
olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
2 db tojás
4 szál sárgarépa
2 db nagyobb burgonya
10 dkg rukola
2 dl tejszín – lehet laktózmentes is
2 szál tárkony
10 szál snidling
2 szál zsálya
4 db bazsalikomlevél
1 csipet só és bors
Elkészítése:
Mossuk meg és szeleteljük apróra a zöld fűszereket és a rukkolát. Olívaolajon pirítsuk meg a felaprított fokhagymát, majd öntsük fel az alaplével, és tegyük bele a burgonyát és a répát. Főzzük majdnem puhára, majd adjuk hozzá a rukolát. Miután megpuhult, elkezdhetjük a pürésítést. Ezt követően öntsük bele a tejszínt, és alacsony lángon főzzük még néhány percig.
Ezzel párhuzamosan főzzük meg a tojásokat, ami feltétnek szolgál majd a levesben.
Aki szeretne, piríthat hozzá kenyérkockákat, vagy reszelhet egy kis sajtot is a tetejére.
2. Zöldborsókrémleves kókusztejszínnel
A keményítőben gazdag, édes ízű zöldborsó egyike a legősibb kultúrnövényeknek. Finom és tápláló magvaiért termesztik ősidők óta.
Hozzávalók:
1 csokor zöldfűszer (citromfű, borsmenta, petrezselyem)
1 ek olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
1 közepes fej vöröshagyma
1 dl kókusztejszín
30 dkg zöldborsó
2 dl zöldségleves-alaplé
1 db babérlevél
só
frissen őrölt bors
szerecsendió
Elkészítése:
Hevítsük fel az olívaolajat és fonnyasszuk meg rajta hagymát és fokhagymát. Öntsük fel az alaplével, majd adjuk hozzá a zöldborsót és a babérlevelet. Sózzuk, borsozzuk és várjuk meg, míg felforr. Ezután távolítsuk el a babérlevelet, és vegyünk ki 2 ek borsót. Az aprított zöldfűszereket tegyük bele a levesbe. Botmixerrel pürésítsük, majd a fazékba visszatéve keverjük bele a kókusztejszínt. Végül a levest szerecsendióval ízesíthetjük, és félretett 2 ek borsóval és zöldfűszerrel díszítve tálalhatjuk.
3. Tavaszi salátaleves medvehagymával
A hideg salátákat nem mindig kívánja a szervezet, meleg levesben viszont finom ebéd lehet, ha egy könnyed zöldséges menüre vágyunk.
Hozzávalók:
1 db közepes fejes saláta
5 szál medvehagyma
2 gerezd fokhagyma
1/2 mokkáskanál szárított kapor
só, bors ízlés szerint
2 db tojás
1/2 tk tönkölybúza liszt
1/2 tk ecet
1 dl görög joghurt
Elkészítése:
Tisztítsuk meg a zöldségeket, majd aprítsuk fel a fejes salátát és a medvehagymát. Kicsivel kevesebb, mint 1 liter vízben forraljuk fel – a medvehagymának csak a felét, majd adjuk hozzá az apróra zúzott fokhagymát. Ízlés szerint ecettel, sóval és borssal fűszerezzük.
Míg fő, egy másik edénybe tegyük bele a habosra vert tojásokat, és süssünk belőle rántottát. Miután elkészült, tegyük bele a levesbe, és készítsük elő a habarást. A görög joghurtot egy kis tönkölybúza liszttel összekeverjük, és egy külön tálba adjunk hozzá a levesből egy merítést. Folyamatos keverés mellett ezt öntsük vissza a levesbe, majd ha besűrűsödött, akkor vegyük le a lángról.
Tálalásnál a másik fele medvehagymával díszíthetjük.