EGÉSZSÉGES, FINOM, ÉS NAGYON RITKÁN ESZIK ILYET. MI AZ?

Ez elment vadászni, ez meglőtte, ez hazavitte, ez megsütötte, az iciri-piciri pedig mind megette. Ez a mondóka sokaknak ismerős lehet. Csakhogy bár a játékos mondóka pontos eredetét nehéz lenne visszafejteni, az nyilvánvaló, hogy manapság egyre kevésbé tűnik az életből merítettnek.

 

A vadászó, halászó, gyűjtögető életmód a múlté, sőt a régmúlté, bár a világ távoli vidékein azért még ma is vannak népcsoportok, akik így szerzik meg mindennapi táplálékukat. A vadételek ritkaságnak, ínyencségnek, esetleg ünnepi különleges fogásnak számítanak, pedig ahogy halból, úgy vadhúsokból is ajánlott lenne többet fogyasztani. Ugyanis

 

A VADHÚS RENDKÍVÜL EGÉSZSÉGES,

 

és nem is nehéz belátni, hogy miért. A háziasított állatokkal ellentétben a vadak még mindig „önerőből” szerzik meg táplálékukat. A szabad ég alatt szaladnak, keresgélnek, versengenek érte, kiválasztják ösztönösen a megfelelőt, nem csak úgy eléjük teszik azt gondos gazdáik naponta. Ha úgy tetszik, megküzdenek az élelemért, ami ráadásul nem mesterségesen feljavított, finomított táp, hanem az erdők, földek, mezők természetes kincsei. Ezáltal a vadon élő állatok testfelépítése is egészen más, mint háziasított, tenyésztett társaikéi. Izmosabbak, zömökebbek.

Vaddisznópörkölt burgonyagombóccal

Húsuk nagyon fehérjedús és zsírszegény, sőt messze a legalacsonyabb zsírtartalmú az általunk fogyasztott húsfajták közül, az ásványianyag-tartalmuk pedig jóval magasabb.

Mivel a legtöbben nagyon ritkán főznek, sütnek otthon, saját konyhájukban vadételeket, és ezért kevésbé gyakorlottak benne, tartanak is tőle, hogy elronthatják. Pedig valójában

 

NEM NEHEZEBB ELKÉSZÍTENI, MINT MÁS HÚSÉTELEKET,

 

csak picit máshogy kell. Ez pedig a vadhús említett tulajdonságaiból fakad. Ugyanis a vadak húsa keményebb, mint a csirke-, sertés- vagy marhahús, és emiatt nagy gondot kell fordítani az előkészítésnél a puhításukra. A fűszeres pácok mellett sokszor borokkal lágyítják a textúrát, és gyakran szalonnával is megtűzdelik, hogy még puhább legyen. Levest, pörköltet, ragut is készítenek vadhúsokból, de hússzeletként szinte mindig kerül mellé valamilyen finom fanyar gyümölcsszósz, lekvár, pikáns mártás, erdei gomba vagy gyökérzöldség is.

És itt érdemes rátérni arra, hogy nem pusztán azért lenne jó több vadételt fogyasztani, mert egészséges, hanem mert

 

A VADÉTELEK IZGALMAS ÍZVILÁGÚ, MARKÁNS FINOMSÁGOK.

 

Aki még sosem evett szarvast, vaddisznót, nyulat, őzet, annak elsőre talán szokatlan és meglepő lesz. Teljesen felforgathatja számára azt, amit a húsokról gondolt addig. Jellegzetes állagok, karakteres zamatok, pompás színek, meghökkentő gyümölcsös, fűszeres párosítások. De aki megismeri és megszereti ezeket az ízeket, az garantáltan keresni fogja onnantól a „Vadételek” oldalt egy éttermi menün.

 

És bár ahogy fenti mondóka, úgy az sem életszerű, hogy a vadételek egyik pillanatról a másikra a mindennapi étkezésünk részévé váljanak, igyekezzünk gyakrabban fogyasztani.

 

A Kiscsillag étteremben ezen a héten megkóstolhatják izgalmas vadételeinket, lesz nyúlcomb vadasmártással makaróni fészekben; vaddisznó pörkölt burgonyagombóccal; erdei bogyókkal sült őzpecsenye sütőtökös burgonyapürével és szarvas bélszínérmék erdei gombás raguval, krokettel, birsalmás burgundimártással.

 

Foglaljanak asztalt és jöjjenek el egy kis vadételkóstolásra!

Szarvas bélszínérmék erdei gombás raguval, krokettel, birsalmás burgundi mártással