VÉGRE KARÁCSONY, VÉGRE HALÁSZLÉ! – DE MIÉRT PONT HALÁSZLÉ?

Sokszor ismételt adat, hogy a magyarok nagyon kevés halat esznek és jó lenne ezen  változtatni. Azonban ha máskor nem is, karácsonykor azért a legtöbb család asztalára hagyományosan még ma is kerül rántott hal vagy egy jó kis halászlé. De miért pont halászlé?

 

Szegedi, bajai, balatoni, dunai… Ne is próbáljunk dönteni, hogy melyik az igazi, mert nem kell. Ki így
szereti, ki úgy, passzírozva vagy sem, tésztával vagy tészta nélkül. A halászlevek közös nevezője a paprika, a hagyma és persze a lényeg: a hal.

 

De hogy hogy került az ünnepi asztalra a halászlé, arról legalább olyan változatos legendák szólnak, mint amilyen sokféle receptváltozatot ismerünk.

 

Az egyik elmélet szerint babona

Az egyik kedvelt történet, hogy a téli napfordulós és karácsonyi ünnepek néhány évszázada még egybeestek az év végével, és ilyenkor persze már gondolni kellett az új évre. Az új év pedig mindig reményteli: az emberek szerencsét, boldogságot, gazdagságot kívánnak maguknak és egymásnak, és ez bizony a babonákban is megjelent. Ha lencsét eszünk, pénz áll a házhoz. Baromfit nem eszünk, mert hátrafelé kapirgál és az nem jelent jót az új évre, hiszen előre mennénk, haladnánk, boldogulnánk. Ellenben a sertés az orrával előre túr, ami fejlődést, új utakat jelent a babonák szerint. Persze nem
meglepő, hogy a halhoz is kapcsolódik hasonló hiedelem: egyrészt gyors, lendületes úszása miatt a könnyebb boldogulás szerencséjével kecsegtet, másrészt mivel kis fényes pikkelyei hasonlóak az érmékhez, pénzt, gazdagságot is jelképeznek.

Halászlé

A karácsonyi halászléfogyasztás egy másik indoklás szerint a karácsonyi böjt miatt alakult ki.

 

Sokan, különösen katolikusok még ma is tartják azt a szokást, hogy az egész napos, december 24-i böjt végén,
szenteste húsmentes levest, gyümölcsöt, mákos süteményt esznek. Ennek a könnyű böjti vacsorának
lett állítólag egy elfogadott eleme a halból készült leves is.
És ha van valami, amiről még szólnunk kell a komolyabb halászlé-magyarázatok előtt, az a halakkal kapcsolatos legősibb félreértések egyike. Ugyanis halászó őseink amellett, hogy kedvelt táplálékot láttak bennük, varázslatosan különlegesnek is gondolták ezeket a vízi élőlényeket. Azt gondolták ugyanis, hogy állandó mozgásukban van valami csodával határos, valami misztikus, hogy nem fáradnak el, hogy nem alszanak… Nos, de. Bár tény, hogy azért eléggé másképp teszik ezt, mint amit mi hívunk alvásnak, de pihennek, szundítanak a halak is. (Néhány fajta egészen különleges módon egyébként. Van, amelyik az iszapba ássa magát, de bizony, amit a Némóban láttak, az is teljesen valósághű: a bohóchalak az oldalukra fekve alszanak.)

 

A halászlé magyarázat mint bibliai szimbólum

De térjünk vissza ünnepi asztalunkhoz és lássuk a legismertebb történetet a halászlé-hagyományra. Ez a magyarázat a biblikus szimbolikában rejlik és kultúrtörténetileg talán a legvalószínűbb. A kereszt mellett az egyik legfontosabb keresztény jelkép Jézus Krisztusé, ez pedig nem más, mint a hal. Etimológiai magyarázatokat is találunk erre, de elég az is, ha belegondolunk, hány halász volt az apostolok között, vagy hogy a Jézusnak tulajdonított csodatételek között is többször felbukkan a bőséges halfogás motívuma. Ez az újszövetségi szimbolika jelenhet meg abban, hogy a hagyományosan Jézus eljöveteleként, születésnapjaként ünnepelt karácsonyi időszakban az ünnepi asztalra is halászlé, illetve egyéb halétel kerül.

 
Ahogy területenként, kultúránként eltérő, honnan eredeztetik a karácsonyi halászléfőzést, olyan változatos és gazdag elkészítési módjait is ismerjük mára ennek a nagyszerű levesnek. Mindenesetre, amikor idén karácsonykor belekanalaznak a halászlébe, gondoljanak rá, hogy ezt az év más napjain is
nyugodtan megtehetik, sőt kipróbálhatnak többféle változatot is akár.

 
A Kiscsillag étterem halászlevét is érdemes megkóstolni, ki tudja, talán épp ez lesz a kedvence! Elvitelre és helyben fogyasztásra is ajánljuk, különleges, szegedi szálkamentes szürkeharcsából! 

 

A teljes karácsonyi menü megtekinthető a szóra kattintva: KARÁCSONYI AJÁNLAT