3 érdekesség 3 fogásról a heti ajánlatunkból

A Kiscsillag heti menüjének néhány fogásáról most érdekes történeteket olvashat legújabb blogposztunkban. Ha meghoztuk az étvágyát, foglaljon asztalt és jöjjön el hozzánk, már várjuk!

 

1. A csodálatos Carpaccio
A velencei Harry’s Bar ismerős lehet a Hemingway-rajongóknak. A Nobel-díjas író elég sokszor megfordult Giuseppe Cipriani bárjában – merthogy valójában csak nevében „Harry”-é az 1931-ben megnyílt bár –, és A folyón át a fák közé című regényében is gyakran szóba kerül a kultikus hely.
Sok más híres ember is vendégeskedett itt: Charlie Chaplin, Orson Welles, Truman Capote vagy Somerset Maugham például. Azonban a legfontosabb, hogy a néhai Cipriani a megalkotója a csodálatos Carpacciónak.

A leheletvékonyra szeletelt nyers hús citrommal, olívaolajjal és parmezánnal ínycsiklandó előétel. Számos halas változata is van, de az eredeti recept szerint bélszínből készül.

 

Cipriani egy grófnő kedvéért készítette el az egyszerű, de nagyon ízletes fogást, ugyanis az orvos nyers ételek fogyasztását javasolta a hölgynek. Az elnevezése azonban minden képzeletet felülmúl.
Élt ugyanis a reneszánsz korában egy Vittore Carpaccio nevű festőművész, akinek képein elsősorban a pirosas, hússzínű és fehér árnyalatok dominálnak – az ő nevét őrzi ez az egyszerű, de zamatos előétel.

 

A Harry’s Bar a mai napig működik és kedvelt úti célja a turistáknak is. Azonban carpacciót már a világon mindenhol készítenek. Ezen a héten a Kiscsillag étterem menüsorán is megtalálja ezt a regényes előételt, ráadásul az eredeti, bélszínből készült verzióját.

 

2. Csáky mester ötlete

 
Bár a pontos eredet körül vita zajlik, a legelterjedtebb verzió szerint Csáky Sándor tiszteletére nevezték el „Csáky módra” készültnek a tojásos lecsóval töltött húst, amit az eredeti változatában galuskával tálaltak. Csáky Sándor nagyszerű szakács volt és igazi mesterművet hagyott maga után A huszadik század szakácsművészete című, több mint 800 oldalas kötetével.

 
Először 1929-ben jelent meg a könyv, később még megélt egy-két kiadást, azonban manapság antikváriumokban is ritkaságszámba megy, licitoldalakon lehet még néha megtalálni. Ha véletlenül akad egy példányuk a polcon, féltve őrizzék, igazi kincsük van!
Csáky Sándor az akkori Magyarország területén első, újtátrafüredi szanatóriumban volt konyhafőnök két hosszú évtizeden át, így nemcsak a konyhaművészet mestere volt, de a különböző diétás ételek szakértője és kifejlesztője is.

 
Ebben a nagyszerű könyvben egy alapos gasztro-kultúrtörténet mellett több ezer receptet találunk. De van itt útmutatás az asztalterítéshez, díszítéshez, felszolgáláshoz, és számtalan tanács különleges étrendekhez. Csáky amerikai koktélok receptjeit és az otthoni likőrkészítés fortélyait is közkinccsé tette, sőt még a szappanfőzéshez és vízkőtlenítéshez is volt útmutatása.

 
És hogy miért Csáky módra? Mert állítólag, amikor megkóstolta szakács barátja, a szintén kiváló szakember Móser István lecsós finomságát, azt mondta, olyan izgalmas, mintha csak ő maga találta volna ki.
Ezen a héten az autentikus galuskával kínáljuk vendégeinknek a Csáky módra készített csirkemellet. Jöjjenek el és kóstolják meg családi kisvendéglőnkben!

 
3. Fejedelmi finomság, csak nem onnan és nem úgy

 
A végére egy édes kis érdekességet tartogatunk: a desszertjeink között megtalálható Rákóczi túrós a közvélekedéssel ellentétben nem az erdélyi fejedelemről kapta a nevét, hanem Rákóczi János huszadik századi mesterszakácsról, aki az 1958-as brüsszeli világkiállításra készítette el a süteménykülönlegességet.

 
Az egycsapásra közkedveltté vált finomság mára az igazi házias magyar konyha egyik alapkedvence lett. Ezen a héten a mi menüsorunkból sem hiányozhat.

 
A fentieken kívül zöldborsó krémlevest, grillezett vörösmárnát, borjúgerincet és kacsamellet is kínálunk. Jöjjön el hozzánk és kóstolja meg heti kedvenceinket! Foglaljon asztalt honlapunkon!