Húsvéti nagy sütés, főzés, evés, ivás

A húsvéti hagyományok, népszokások mondhatni elkoptak az elmúlt körülbelül húsz évben, ma viszont azt láthatjuk, hogy kezd újra fontossá válni, csak a szokások átalakultak, urbanizálódtak.

Itthon karácsony után a húsvéti ünnepet tartják számon a legtöbben, és a rohanó hétköznapok mellett sokan töltik vidéken ezt a pár napot. A húsvét, csakúgy mint a karácsony, a családi összejövetelek, és ezzel együtt a nagy lakmározások ideje. Ha nem is vallási és néphagyományi vonatkozásból, de egyre többen újra beemelik a hétvégébe a régi szokásokat, legyen szó sonka főzésről, locsolkodásról, vagy a nagyon mulatságos tojáskeresésről.

Sonka és tojás nélkül nincs húsvét

szól a mondás. A közös étkezések összehozzák a családokat. Megfigyelhető, hogy az országhatáron túli asztalokon megtalálható húsvéti jelképek sok házban megegyeznek. Az egyik ilyen közös étkezési szokás a húsvéti sonka főzés.

Az igazán ínyenc sonka füstöléssel készül hátsó combból vagy lapockából. A főzés előtt egy napig pácolják. Elkészítése: hatalmas fazékban, először hideg vízben kezdjük el főzni egészen addig, amíg a bőrét könnyen át nem tudjuk szúrni. Amennyiben nem fogyasztjuk el egyből főzés után, akkor hagyjuk a főzővizében kihűlni, ettől sokkal ízesebb lesz. Sokan egy nappal fogyasztás előtt megfőzik, hogy szaftosabb legyen. Ahogy borsónak a héja, húsvéti sonkának a tojás a tökéletes kiegészítője, amit sonkalében szokás megfőzni.

Sonka mellé tavaszi, friss zöldségeket tálaljunk

Ha szeretnénk még az élvezeteket egy kicsit fokozni, akkor a sonkát frissen reszelt ecetes tormával és zöldhagymával fogyasszuk. Ha tálalásnál nagy hidegtálakat készítünk, akkor a retek és a hagyma mellett elfér a fejes saláta, a karalábé, a medvehagyma, a paradicsom és a sárgarépa is.


Húsvét vasárnap hagyományos étele a bárány

Különböző formában is el lehet készíteni. Van, aki raguleves formájában főzi meg, mások a báránypörköltre esküsznek, de a legtöbb családban a rántott, ropogós, esetleg töltött verziójával aratnak sikert.

Húsvéti kalács az asztal édes dekorációja

A húsvéti asztalról a péksütemények sem hiányozhatnak. Országonként eltérő, az olaszok például colombát sütnek, a törökök és a görögök lapos kenyeret, a magyarok, a szlovákok, a lengyelek és a csehek pedig kalácsot készítenek. Az édeskés pékárut több országban kombinálják a sós vízben főtt tojással és sonkával. A kalácsot fogyasztásáig húsvéti dekorációnak is használjuk. Hazánkban a tojásokkal díszített barka mellett, az asztal fő dísze, míg Olaszországban galamb formára mintázzák, a görögök pedig tojásokat ültetnek a lapos kenyérre.

Hoztunk nektek egy fonott kalács receptet, próbáljátok ki ti is!

Hozzávalók:

3 dl tej

8 dkg cukor

3 dkg élesztő

50 dkg liszt

2-3 db tojássárgája

1 csipet só

10 dkg vaj

2 ek olaj

1 ek kakaópor

2 ek víz

Elkészítés:

Először a tésztát készítjük elő a dagasztáshoz, majd amikor az elkészült, akkor hozzáadjuk az olajban elkevert vajat és azzal együtt dagasztjuk – akkor jó, ha már elválik a kezünktől és a tál szélétől is. A tésztát ezt követően letakarjuk tiszta konyharuhával, és hagyjuk állni körülbelül fél óráig. Ha elkészült, akkor érdemes kettévágni a tésztát, és az egyik felébe belegyúrni a kakaót.

Mindkét felét még vágjuk még egyszer ketté, mert ezt követően négyes fonásban tudjuk majd előkészíteni a kalácsot. A tetejét kenjük be a felvert tojással hogy szép fényes legyen, majd kelesszük még egyszer fél óráig. Ezt követően pedig tegyük be 180 fokra előmelegített sütőbe, és süssük körülbelül 20 percig.

Először a tésztát készítjük elő a dagasztáshoz, majd amikor az elkészült, akkor hozzáadjuk az olajban elkevert vajat és azzal együtt dagasztjuk – akkor jó, ha már elválik a kezünktől és a tál szélétől is. A tésztát ezt követően letakarjuk tiszta konyharuhával, és hagyjuk állni körülbelül fél óráig. Ha elkészült, akkor érdemes kettévágni a tésztát, és az egyik felébe belegyúrni a kakaót.

Mindkét felét még vágjuk még egyszer ketté, mert ezt követően négyes fonásban tudjuk majd előkészíteni a kalácsot. A tetejét kenjük be a felvert tojással hogy szép fényes legyen, majd kelesszük még egyszer fél óráig. Ezt követően pedig tegyük be 180 fokra előmelegített sütőbe, és süssük körülbelül 20 percig.

Jó étvágyat kívánunk!